Baklava en cultuur: hoe deze delicatesse wereldwijd wordt genoten

Baklava en cultuur: hoe deze delicatesse wereldwijd wordt genoten

Baklava is een zoete, kleverige en verrukkelijke lekkernij die zijn oorsprong heeft in het Midden-Oosten. Het bestaat uit fijne laagjes deeg gevuld met gemalen noten en wordt overgoten met een zoete, stroperige siroop of honing. Het is een traditioneel dessert dat in de hele Arabische wereld wordt gegeten. Maar het is eigenlijk veel meer dan alleen een dessert. De snack heeft namelijk cultuurhistorische betekenis en wordt wereldwijd genoten. In dit artikel vertellen wij je er meer over. 

Populair op meerdere plekken

Baklava kan worden gevonden in veel verschillende keukens over de hele wereld. Het kan oorspronkelijk een Arabische delicatesse zijn, maar het wordt ook geconsumeerd in veel andere landen als een populaire zoete lekkernij. Het is vooral populair in Turkije, waar het baklava genoemd wordt en een belangrijk onderdeel is van hun keuken. Het wordt daar vooral gegeten tijdens feesten of festivals, en vaak geserveerd met Turkse zwarte koffie. Bij Qasioun gebruiken we het gerecht ook voor onze catering in Nijmegen en catering in Arnhem en omgeving.

Meer dan alleen een dessert

Hoewel baklava steeds populairder werd buiten de Arabische wereld, blijft het een belangrijk onderdeel van de Arabische cultuur. Baklava maakt deel uit van de traditionele desserts die worden gegeten tijdens halal catering en religieuze feesten zoals Ramadan en Eid. In de Arabische wereld is baklava niet alleen een zoet dessert, het is ook een symbool van verbroedering en gastvrijheid. Het delen van een bakje baklava met familie en vrienden is een vorm van liefde en respect voor de gasten.

In Griekenland is baklava ook een populaire snack. Het verschil met de Turkse baklava is dat deze minder suiker bevat. In Griekenland wordt baklava traditioneel gemaakt tijdens Pasen. Tijdens deze feestelijke gelegenheid wordt de baklava op smaak gebracht met kaneel en kruidnagel. Het wordt geserveerd als dessert en meestal klaargemaakt met walnoten, amandelen of pistachenoten.

Baklava is niet alleen populair in de Arabische wereld, Turkije of Griekenland. Het wordt ook geconsumeerd in landen zoals Bulgarije, Roemenië en Iran, waar het onder verschillende namen bekend staat. In Iran wordt baklava, genaamd “bazoori”, gegeten tijdens nieuwjaarsfeesten. In Bulgarije heet het “baclava” of “midi” en wordt het gegeten met een vulling van walnoten en suikerstroop.

Geniet van cultuur en smaak met baklava

Baklava mag dan wel van oorsprong Arabisch zijn, maar het wordt wereldwijd genoten als een heerlijke zoete lekkernij. Het is niet alleen een dessert, maar ook een symbool van verbroedering, respect en gastvrijheid in de Arabische cultuur. Het is interessant om te zien hoe elk land zijn eigen draai geeft aan het baklava-recept en het een belangrijk onderdeel maakt van hun tradities en feestdagen. Baklava is een voorbeeld van hoe één gerecht de kracht heeft om de wereld te verenigen en de diversiteit van culturen te vieren. Wil je ook baklava proeven tijdens jouw event? Neem dan contact op met Qasioun en we zorgen ervoor dat je zorgeloos kunt genieten van onze specialiteiten.