Falafel is een typisch Midden-Oosters gerecht dat wereldwijd enorm populair is geworden. Het is een vegetarische lekkernij gemaakt van kikkererwten, kruiden, en specerijen die wordt gefrituurd en meestal wordt gegeten met pitabroodjes en een variëteit aan toppings. Maar waar komt falafel oorspronkelijk vandaan en hoe heeft het zich ontwikkeld door de geschiedenis heen? In dit artikel gaan we terug in de tijd om de geschiedenis van falafel te ontdekken, van de oude Arabische wereld tot de hedendaagse culinaire scene.
De geschiedenis van falafel
De geschiedenis van falafel gaat terug tot minstens 1000 jaar geleden, toen het voor het eerst werd bereid in de oude Arabische wereld. Het gerecht werd tot de 20e eeuw voornamelijk in het Midden-Oosten geconsumeerd en verspreidde zich langzaam naar andere delen van de wereld. Dit komt voornamelijk door de migratie en commerciële activiteiten eromheen.
Falafel kreeg internationale erkenning tijdens de jaren zestig van de vorige eeuw toen er in Israël een grote influx van immigranten uit het Midden-Oosten plaatsvond. Ze brachten hun culinaire cultuur mee en introduceerden falafel in de straten van Tel Aviv. Hier werd het vervolgens razend populair. Later werd het gerecht in de Verenigde Staten geïntroduceerd door Joodse immigranten uit het Midden-Oosten en kreeg het landelijke bekendheid toen het in de jaren ’70 werd verkocht als street food in New York City.
Tegenwoordig is falafel te vinden in de meeste delen van de wereld en wordt het vaak gegeten als een gezonde en voedzame snack of als een licht maar smakelijk hoofdgerecht. Door de populariteit van plantaardige diëten is falafel voor veel mensen een alternatieve eiwitbron geworden. Dit heeft er tevens toe geleid dat het nu een veel voorkomend gerecht is in de westerse vegetarische en veganistische keuken.
Verschillende ingrediënten
Afhankelijk van de regio waar falafel wordt bereid, kunnen de ingrediënten, kruiden, en de bereidingswijze verschillen. Zo worden in Egypte erwteneiwitten vaak toegevoegd aan de kikkererwten, terwijl in Syrië en Libanon falafel wordt gemaakt met een combinatie van kikkererwten en tuinbonen. Ook in Israël en Palestina zijn er tal van verschillende varianten.
In de moderne culinaire scene is falafel bovendien ook steeds populairder geworden als een experimenteel gerecht dat aan de nieuwste culinaire trends wordt aangepast. Restaurants van over de hele wereld hebben tegenwoordig ook falafel op hun menu staan. Daarnaast vaak wordt geserveerd tijdens halal catering in combinatie met andere Midden-Oosterde gerechten. Ook bij Qasioun serveren we falafel bij onze catering in Elst en catering in Nijmegen en omgeving.
Smakelijke keuze over de hele wereld
In dit artikel hebben we de geschiedenis van falafel onderzocht en gezien hoe het gerecht door de eeuwen heen is geëvolueerd, van de oude Arabische wereld tot de hedendaagse internationale culinaire scene. Falafel is een van die gerechten die een rijke cultuur, traditie en diversiteit overbrengen. Daarnaast blijft het een populaire en smakelijke keuze voor zowel vegetariërs als niet-vegetariërs. Hiermee hebben we gezien dat de smaken van de wereld ons kunnen overrompelen en verrassen, en het ontdekken van de geschiedenis van alledaagse gerechten kan ons helpen om de diepgaande culturele invloeden te waarderen die deze op ons hebben.